Bodem en archeologie
De overheid heeft regels opgesteld om ervoor te zorgen dat we zorgvuldig omgaan met de bodem, waarbij met ‘bodem’ niet alleen de grond wordt bedoeld, maar ook het grondwater. Deze regels staan in de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). In sommige gevallen is er sprake van overgangsrecht en geldt de Wet bodembescherming nog, de wet die met de invoering van de Omgevingswet is komen te vervallen. Wij controleren of deze wetten worden nageleefd. U kunt met deze wetten te maken krijgen als u bijvoorbeeld een huis of bedrijfspand wilt bouwen of kopen, grond wilt afvoeren of als u een ondergrondse tank in uw tuin heeft. Op deze pagina leest u waar u rekening mee moet houden. Ook leest u hier meer over het thema archeologie.
Grondwerkzaamheden
Werkzaamheden, zoals graven, saneren, opslaan en toepassen van grond, in of op de bodem worden gezien als een milieubelastende activiteit (mba). Bent u van plan om deze werkzaamheden uit te gaan voeren, dan moet u in de meeste gevallen een melding doen bij de gemeente. Dit doet u via het Omgevingsloket.
Bodeminformatie en bodemonderzoek
Om vast te stellen of er een bodemverontreiniging op een perceel aanwezig is, is een bodemonderzoek nodig. Bij bijvoorbeeld de (ver)koop of bouw van een huis of bedrijfspand laat u een bodemonderzoek uitvoeren. Ook voor een omgevingsvergunning is dit soms nodig.
Archeologie
Als u gaat bouwen of slopen kunt u te maken krijgen met archeologische vondsten of sporen. Als u een archeologische vondst doet, moet u dit melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en bij de gemeente. Gaat u bodemverstorende werkzaamheden uitvoeren? Ook dan moet u rekening houden met archeologie.