Projectresultaat Werken aan de toekomst
De vraag van gemeenten en provincie naar expertise op het gebied van omgevingsveiligheid neemt toe, maar de aanwas van nieuwe medewerkers is beperkt. Hoe kun je de aandacht voor dit vakgebied vergroten en mensen inspireren om te kiezen voor de functie van adviseur omgevingsveiligheid? In het kader van het project Werken aan de toekomst zijn we hiermee aan de slag gegaan. De projectresultaten delen we graag en hopelijk inspireren we andere collega’s.
Aanleiding voor het project
De vraag van gemeenten en provincie naar expertise op het gebied van omgevingsveiligheid neemt toe. Belangrijkste oorzaken: nieuwe ontwikkelingen, zoals de komst van de Omgevingswet, de personeelstekorten door krapte op de arbeidsmarkt en bezuinigingen en de teruglopende milieukennis die hierdoor optreedt.
De in- en uitvoering van de Omgevingswet vraagt van de omgevingsdiensten en dus ook van Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) een werkwijze waarbij we meer meedenken over de planvorming en inpassing bij ontwikkelingen. Een mooi voorbeeld is de energietransitie. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen hebben we meer medewerkers nodig met kennis van omgevingsveiligheid.
De aanwas van nieuwe medewerkers is beperkt. Dit komt (deels) door de krappe arbeidsmarkt, maar ook doordat bij werkzoekenden de taken en werkzaamheden van een omgevingsdienst vrij onbekend zijn. Het project Werken aan de toekomst richtte zich op het opleiden van een trainee die zowel intern als extern kennis kon delen. Enerzijds door ingezet te worden als adviseur omgevingsveiligheid, anderzijds door als ambassadeur op te treden bij bijvoorbeeld scholen tijdens gastlessen of op stage- en banenmarkten.
Wat hebben we bereikt?
In het document Projectresultaat Werken aan de toekomst blikken we terug op de stappen die we hebben genomen om de doelstellingen te halen en benoemen we de lessons learned. Door het delen van publicaties en andere documenten (op verzoek) willen we andere collega’s inspireren om meer naamsbekendheid voor het vakgebied omgevingsveiligheid en voor de omgevingsdienst in het algemeen te creëren. Een belangrijk doel van ons was om de omgevingsdienst neer te zetten als een aantrekkelijke werkgever. Wat hebben we onder meer gedaan?
- Ontwikkelen van een traineeprogramma.
- De verbinding zoeken met scholen door het geven van gastcolleges en workshops.
- Aanwezig zijn bij banenmarkten en -beurzen.
- Inzetten van communicatie, waaronder schrijven van artikelen en socialmediaberichten.
- Het organiseren van kennissessies voor onze partners.
Waar zijn we trots op?
Een groot succes waren de gastlessen die we hebben gegeven. Naar aanleiding van die gastlessen kregen we van studenten verschillende verzoeken voor een stageplaats. Ook hebben we samen met het NIPV en Hogeschool Saxion gewerkt aan het opzetten van de minor Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing. Voor deze minor verzorgen we samen met het NIPV de module Omgevingsveiligheid en veilige energietransitie.
Meer informatie
Wil je meer weten over het project, de resultaten, onze aanpak of de inhoud van de gastlessen? Onze adviseur omgevingsveiligheid Tim Janssen vertelt je er graag meer over. Je kunt hem bereiken via tim.janssen@odachterhoek.nl
Download hier het Projectresultaat Werken aan de toekomst.