Efficiënter werken dankzij Adviesrobot
Hoe zorg je ervoor dat je als adviseur externe veiligheid minder tijd kwijt bent aan simpele adviezen en zo meer tijd overhoudt voor de complexere vraagstukken? Het antwoord: de Adviesrobot omgevingsveiligheid, die ervoor zorgt dat adviseurs externe veiligheid voor standaardsituaties snel adviezen kunnen genereren.
Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) en Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) ontwikkelden in samenwerking met Oostkracht10 en IDgis de Adviesrobot, een webtool die het maken van een simpel advies terugbrengt van een uur naar maximaal twintig minuten.
Werklast verlichten
‘De arbeidsmarkt voor adviseurs externe veiligheid is krap,’ vertelt Tim Janssen, adviseur Omgevingsveiligheid bij ODA. ‘Daarom hebben we buiten de arbeidsmarkt om naar een oplossing gezocht om de werklast van bestaande adviseurs te verlichten.’ Die oplossing werd gevonden in de Adviesrobot. De adviseur hoeft bij kleine ruimtelijke initiatieven niet langer iedere keer alle informatie zelf te verzamelen, maar laat dat door de Adviesrobot doen.
Quick scan
Als je bedenkt dat bij bijvoorbeeld ODA zo’n 70% van de adviesaanvragen in de categorie ‘eenvoudig’ valt, dan levert dat een behoorlijke tijdswinst op. Maar de Adviesrobot heeft ook andere voordelen. Tim: ‘Als wij bij de gemeente om tafel zitten voor initiatieven, dan kunnen we tijdens dat gesprek dankzij de Adviesrobot al een soort quick scan doen en laten zien met welke risico’s de gemeente wel of niet te maken krijgt.’
Samenwerking
De Adviesrobot is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende organisaties, waaronder gemeenten, omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s en dankzij een subsidie van Omgevingsdienst NL. ‘Omdat de adviezen die de robot maakt goed en eenduidig moeten zijn, hebben we met z’n allen de standaardcriteria gedefinieerd,’ aldus Daan de Bruin, projectleider Externe Veiligheid bij ODRA. ‘Adviseurs externe veiligheid kunnen nu de Adviesrobot gebruiken.’
Doorontwikkelen
Daan: ‘We hebben nu een mooi product opgeleverd, dat ook uitgerold kan worden voor de rest van Nederland. De rest van het jaar gebruiken we nog om de Adviesrobot verder door te ontwikkelen, maar daarna hopen we dat, bij voorkeur, een landelijke partij de webtool van ons kan overnemen die de technische zaken regelt.’
Hoe werkt de Adviesrobot?
Een adviseur voert in de webtool de locatie en de eigenschappen van het ruimtelijk initiatief in. De Adviesrobot koppelt vervolgens de gedefinieerde criteria aan informatie over risicobronnen uit het Register Externe Veiligheid (REV) om te bepalen of sprake is van een standaard adviessituatie. Is dit het geval, dan wordt een standaard adviestekst gegenereerd. Bekijk de Adviesrobot zelf op https://adviesrobot-ev.nl/.
Ben je adviseur externe veiligheid en wil je ook een account om te gaan werken met de Adviesrobot? Mail dan je naam, functie en contactgegevens naar adviesrobot@odra.nl.