Archeologiedag Klooster Bethlehem in Gaanderen

Wil jij meespeuren naar de restanten van het klooster Bethlehem, kom dan op 12 oktober naar de Archeologiedag Klooster Bethlehem! Omgevingsdienst Achterhoek organiseert deze dag samen met gemeente Doetinchem. De Archeologiedag vindt plaats op de locatie van het voormalige klooster aan de Kerkstraat 11 in Gaanderen. Deze dag is gratis toegankelijk en leuk voor jong en oud.

De Archeologiedag op 12 oktober staat geheel in het teken van Klooster Bethlehem. U kunt zelf deelnemen aan archeologisch onderzoek en vondsten van het klooster bekijken. Daarnaast zijn er er zijn lezingen, rondleidingen en archeologische activiteiten voor kinderen.

Programma voor volwassenen

Om 10.00 uur opent wethouder Robbert Hummelink de Archeologiedag. Daarna zijn er een aantal lezingen over het klooster. Vanaf 11.00 uur starten verschillende activiteiten. Daarbij verdient het archeologisch onderzoek (een veldkartering) speciale aandacht. In de weilanden en akkers rondom Kerkstraat 11 zitten nog resten van het voormalige klooster Bethlehem in de grond. U kunt zelf deelnemen aan archeologisch onderzoek naar deze vondsten. In kleine groepen gaat u, onder leiding van archeologen van het onderzoeksbureau Econsultancy, het terrein afspeuren naar archeologische vondsten zoals baksteen en aardewerk afkomstig van het klooster. Voor wie niet meedoet aan het onderzoek, worden er interessante lezingen gegeven en zijn er rondleidingen over het kloosterterrein. De dag eindigt om 15.00 uur met een korte samenvatting van de resultaten van de veldkartering.

Kinderprogramma

Voor kinderen vanaf ongeveer zeven jaar zijn er vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur doorlopend activiteiten op het terrein. De kinderen kunnen archeologische vondsten zoeken met schepjes en een metaaldetector, meedoen aan een zoekspel over het terrein en zelf archeologisch materiaal ontdekken bij de ArcheoHotspot. Je kunt er bijvoorbeeld dierlijk botmateriaal bekijken (welke botten zijn het, van welk dier is het afkomstig, waar hoort het in het lichaam) en aardewerk scherven uit verschillende archeologische perioden ontdekken.

Gratis toegang, maar wel even aanmelden voor het archeologisch onderzoek

Iedereen kan gratis deelnemen. Als je mee wilt doen met het archeologisch onderzoek, is het wel noodzakelijk dat je je vooraf aanmeldt. Dat kan door een mail te sturen naar archeologie@odachterhoek.nl. Geef in deze mail aan of je in de ochtend (11.00 uur – 12.15 uur) of in de middag (13.30 uur – 15.00 uur) deel wil nemen aan het onderzoek of dat het niet uitmaakt. Wacht niet te lang met aanmelden want vol is vol!

Het volledige programma

09.45 uurInloop met koffie en thee
10.00 uurOpening door wethouder Robbert Hummelink
10.10 uurKort verhaal van Gerard Beekema over klooster Bethlehem en doorknippen lint
10.15 uurLezing over het onderzoek naar klooster Bethlehem door archeologie-studenten Marit Smedema en Thomas de Vries
11.00 uurStart activiteiten ochtendprogramma, keuze uit:
a. Veldkartering, onder leiding van Emile ten Broeke van Econsultancy (vooraf opgeven).
b. Lezing over het opgraven van een kloosterterrein door Davy Kastelein van Omgevingsdienst Achterhoek.
c. Rondleiding over het terrein en de omgeving van klooster Bethlehem door Toon Maas.
12.15 uurPauze, mogelijkheid voor uitgebreide “kloosterlunch” bij Het Onland (op eigen kosten, € 15,-).
13.30 uurStart middagprogramma, keuze uit:
a. Veldkartering, onder leiding van Emile ten Broeke van Econsultancy (vooraf opgeven).
b. Lezing over het onderzoek naar klooster Bethlehem door archeologie-studenten Marit Smedema en Thomas de Vries.
c. Rondleiding over het terrein en de omgeving van klooster Bethlehem door Toon Maas.
15.00 uur – 15.30 uurKorte samenvatting van de resultaten veldkartering, afsluiting van de dag.

Doorlopend (11.00 uur – 15.00 uur)

  • Tafel met vondsten van het kloosterterrein en boeken.
  • Elk half uur een wandeling over het kloosterterrein met Gerard Beekema, met extra aandacht voor de vondsten op het terrein (11.15 uur; 11.45 uur; 13.45 uur; 14.15 uur).

Voor kinderen

  • ArcheoHotspot activiteiten (determineren dierlijke botten en aardewerk).
  • Grote zandbak waarin o.a. naar archeologische scherven en muntjes gezocht kan worden met schepjes en een metaaldetector.
  • Zoekspel over het terrein met een prijsje.